Właściwości lecznicze wybranych przypraw

Dowody potwierdzające stosownie przypraw pochodzą sprzed ponad 2700 lat p.n.e., a ich właściwości lecznicze znane były na całym świecie od wielu lat. To między innymi dlatego podróżowano po nie aż po najbardziej odległe zakątki świata i przemierzano kontynenty. Przyprawy były przedmiotem handlu wymiennego, a niektóre z nich aż do teraz mają bardzo dużą wartość.
Dziś pełnią w kuchni wiele ważnych zadań, bo to nimi doprawiamy potrawy i wydobywamy z nich to co najlepsze, podkreślając smak i aromat wielu dań.

Rodzaje przypraw

Istnieje bardzo dużo rodzajów przypraw, ale można podzielić je na kilka podstawowych grup: ziołowe, korzenne, warzywne oraz mieszanki przyprawowe (czyli przygotowywane sztucznie w trakcie procesów technologicznych).
Oprócz walorów smakowych i zastosowania w kuchni, niewiele osób zdaje sobie sprawę z dobrodziejstwa przypraw oraz ich wpływu na organizm.

Właściwości lecznicze wybranych przypraw

Przyprawy mają wpływ na nasze zdrowie, posiadają właściwości lecznicze i wpływają na zachodzące procesy biochemiczne w naszym organizmie. Posiadają właściwości prozdrowotne i charakteryzują się różnorodnym działaniem.
Oto kilka przykładów popularnych przypraw oraz ich właściwości.
1. Imbir – często stosowany podczas przeziębień ma działanie antybakteryjne oraz łagodzi miesiączki;
2. Bazylia – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, pozytywnie wpływa na trawienie;
3. Mięta – wspomaga trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, czkawkę czy wzdęcia;
4. Melisa – posiada właściwości uspokajające i antydepresyjne (zwłaszcza gdy pita jest regularnie);
5. Kardamon – to jedna z najcenniejszych i najdroższych przypraw na świecie. Łagodzi bóle reumatyczne i wzmacnia organizm;
6. Goździki – usuwają zmęczenie, mają właściwości antybakteryjne (rozgnieciony goździk można ssać przy bolącym gardle i innych objawach przeziębienia);
7. Rozmaryn – ma szereg właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Poprawia trawienie i działa przeciwwrzodowo;
8. Majeranek – ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewająco, pomaga udrożnić nos podczas kataru;
9. Chilli – przyprawa bogata w witaminy: A, B1, B2, B3, B12, C oraz niektóre pierwiastki: potas, fosfor, żelazo i wapń;
10. Kurkuma – zawiera w sobie kurkuminę, która ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze;

Przyprawy – naturalne lekarstwo

W łagodnych dolegliwościach, gdy coś nam dolega, bardzo często sięgamy po gotowe preparaty, leki bez recepty czy środki przeciwbólowe. Bardzo często jednak warto zastanowić się, czy mamy pod ręką w kuchni zioła, które mogą nam pomóc równie dobrze co leki, których nie musimy kupować w aptece.
Goździki pomogą na ból gardła, mięta na niestrawność czy bóle brzucha (efekty widoczne są nawet po kilkunastu minutach od wypicia naparu), kminek pomoże w zaparciach, a kardamon wzmocni organizm. Przyprawy to źródło zdrowia – wystarczy po nie sięgnąć i odkryć ich potencjał.

One thought on “Właściwości lecznicze wybranych przypraw

  1. Dlatego w mojej kuchni nigdy nie brakuje ziół takich jak rozmaryn, bazylia, czy chili. Oprócz zdrowotnych właściwości, nadają pyszny smak potrawom.

Comments are closed.