Kminek to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Uprawiana zarówno w Polsce, Afryce czy Ameryce Północnej, jednak największym uznaniem cieszy się w Azji Mniejszej, gdzie od pokoleń kminek używa się zarówno w kuchni jak i lecznictwie. Warto zaznaczyć, że Polska, zaraz obok Holandii i Węgier jest jednym z największym eksporterów tej przyprawy.
Kminek świetnie sprawdzi się w kuchni, podkreślając np. smak kapuśniaku, bigosu, barszczu czy wędlin. Jednak docenia się go przede wszystkim z powodu jego właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto regularnie spożywać kminek?
Lepsze trawienie
Kminek może stanowić skuteczne lekarstwo na wszelkiego rodzaju dolegliwości ze strony naszego układu pokarmowego. Jest to zioło, które działa przeciwskurczowo oraz łagodzi wzdęcia. A wszystko dzięki jednemu ze składników kminku – aldehydowi kuminowemu. To właśnie ten związek odpowiada za charakterystyczny aromat ziaren, przyczynia się do aktywizacji gruczołów ślinowych, a tym samym ułatwia trawienie.
Inny związek, który istotnie wpływa na produkcję żółci, kwasów oraz enzymów odpowiedzialnych za trawienie pokarmu to tymol. Kminek możemy również spożywać w postaci naparu, wówczas łagodzi on bóle brzucha. A to wszystko dzięki zawartości magnezu, sodu, a także olejków eterycznych.
Spożywając regularnie kminek możemy uchronić się przed zaparciami, które są m. in. odpowiedzialne za powstawanie hemoroidów. Zioło to z uwagi na fakt, iż zawiera błonnik, działa jak naturalny środek przeczyszczający. Co więcej, chroni zarówno górny jak i dolny odcinek przewodu pokarmowego przed infekcjami, ponieważ wykazuje właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne.
Wspomaganie układu oddechowego
Dzięki wspomnianym już olejkom eterycznym kminek jest środkiem, który łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem oskrzeli, a nawet astmą. Jest to zioło, którego zapach rozrzedza śluz zalegający w drogach oddechowych, działa wykrztuśnie i dzięki temu pomaga w pozbyciu się wydzieliny z naszego organizmu. Kminek posiada również witaminę C oraz żelazo, wobec czego świetnie sprawdzi się jako naturalne lekarstwo w trakcie przeziębienia – powstrzymuje odruch suchego kaszlu oraz pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
Karmienie piersią
Tymol nie tylko wpływa na produkcję enzymów trawiennych. To składnik, który zwiększa ilość produkowanego mleka, dlatego też kminek powinny spożywać kobiety karmiące piersią. Co więcej, zioło to zawiera dużo żelaza oraz wapnia, dlatego też powinien być spożywany przez świeżo upieczone mamy.
Gładsza cera
Kminek wpływa również na naszą cerę, a to wszystko dzięki zawartości witaminy E, która zapobiega zbyt wczesnemu pojawianiu się zmarszczek. Dzięki regularnemu spożywaniu tej przyprawy nasza skóra stanie się bardziej jędrna i elastyczna. Z kminkiem możemy również przygotować ciepłą, relaksującą kąpiel.
Wobec tego, spożywajmy potrawy z kminkiem, przygotowujmy napary oraz ciepłe kąpiele i cieszmy się prozdrowotnymi właściwościami tych aromatycznych ziarenek.