Choroba Gravesa-Basedowa jest w najprostszym możliwym ujęciu schorzeniem wynikającym z zaburzeń mechanizmów kontroli układu immunologicznego.
W ten sposób dochodzi do powstania przeciwciał, które zwalczają struktury własnego organizmu. W rezultacie dochodzi do zwiększonego wydzielania hormonów tarczycy. Jak żyć z omawianą chorobą?
Choroba Gravesa-Basedowa – zadbaj o dobre źródła białka w diecie
Rekomendowane jest spożywanie chudego mięsa, ryb, jaj czy produktów nabiałowych. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zwiększenie zawartości białka diecie do poziomu wynoszącego 1,5-2 g białka na kilogram masy ciała.
Węglowodany również są bardzo ważne przy chorobie Gravesa-Basedowa
Należy mieć świadomość, że wspomniane węglowodany stanowią doskonałe źródło węglowodanów. Warto wiedzieć, że rodzaj węglowodanów powinien być uzależniony od występujących objawów.
W przypadku biegunek zalecane jest postawienie na węglowodany proste, do których trzeba zaliczyć ryż biały, jasną mąkę, jasne makarony czy gotowane warzywa. Jeżeli taki problem nie będzie występował u danej osoby, można bez żadnego problemu wprowadzić do codziennej diety węglowodany złożone. Ich zadaniem będzie dostarczenie witamin, a także składników mineralnych.
Więcej o zdrowym stylu życia znajdziesz w serwisie: https://faktyonline.pl/.
Choroba Gravesa-Basedowa – odpowiedni poziom witaminy D
Godny uwagi jest fakt, że w przypadku osób z chorobą Gravesa-Basedowa stosunkowo często występują niedobory witaminy D. Zalecane jest zadbanie o jej właściwy poziom. Witamina znajduje się w jajach, tłustych rybach morskich, pieczarkach, pełnych produktach mlecznych czy serach dojrzewających.
Należy jednak mieć świadomość, że witamina D głównie powstaje w skórze w rezultacie syntezy pod wpływem światła słonecznego. Warto zadbać o suplementację witaminy D od października do kwietnia.