Im ciemniejsza tym zdrowsza. Nie tylko na poprawę humoru. Coraz częściej sięgamy po nią dla zdrowia. W redukcji wagi jest niezastąpiona jako zdrowa przekąska. Co takiego ma w sobie zdrowa czekolada, że tak dobrze wpływa na nasz organizm? W końcu od czasu do czasu potrzebujemy jej wszyscy.
Zdrowa czekolada, czyli jaka?
Najzdrowsza jest gorzka czekolada. W jej skład wchodzi miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier lub inna substancja słodząca. Czasami zawiera niewielką ilość wanilii lub innego aromatu. Gorzka powinna zawierać co najmniej 70% produktów z miazgi kakaowej. Powinna być też przygotowywana w temperaturze pomiędzy 31,1-32,7 stopni Celsjusza. Wszystkie czekolady poniżej 70% kakao, zawierają sporo dodatków i emulgatorów. Mają też zazwyczaj niską jakość. Dlatego te gorzkie cieszą się coraz większą popularnością.
Czekolada dobra na wszystko.
Magnez. Czekolada jest powszechnie znana z obecności dużej ilości magnezu. Rzeczywiście w 100g czekolady znajdziemy aż 165 mg tego pierwiastka, co stawia czekoladę w czołówce produktów bogatych w magnez. Oznacza to, że zjedzenie 3-4 kostek gorzkiej czekolady, dostarcza osobie dorosłej około 8% dziennego zapotrzebowania. Im więcej miazgi kakaowej w czekoladzie, tym większa porcja magnezu. A jeśli odpowiednia dawka magnezu, to lepiej pracuje nasz układ nerwowy. Jesteśmy skoncentrowani i spokojni. W bardzo ciemnych czekoladach dawka magnezu dochodzi nawet do 268 mg na 100g.
Wapń. Dzięki niemu nasze zęby i kości są twardsze. To także składowa naszych naczyń krwionośnych. Wapń reguluje układ hormonalny i odpowiada za krzepnięcie krwi. W 100 g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 73mg wapnia.
Żelazo. W gorzkiej czekoladzie jest go 17 mg na 100g. Wspomaga ono w zwalczaniu wirusów i bakterii. Podobnie jak magnez korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy i odpowiada za produkcję czerwonych krwinek. Jest odpowiedzialne za wzrost i rozwój oraz regenerację tkanek. Redukuje uczucie zmęczenia.
Fosfor. Tak jak wapń odpowiada w dużej mierze za mineralizację. Fosfor to twarde zęby i zdrowe kości. Aż 308 mg fosforu znajdziemy w 100g zdrowej czekolady. Fosfor jest nośnikiem informacji genetycznych. Bierze udział w przemianach energetycznych i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Reguluje też gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.
Potas. Koi nerwy. Korzystnie wpływa na poprawę humoru. Wspiera pracę mięśni, a w szczególności jednego -serca. Brak potasu to apatyczność, senność, przemęczenie i osłabienie. Warto wiec zatem zjeść parę kostek gorzkiej czekolady, żeby dodać sobie energii. 715 mg potasu znajdziemy w 100 g czekolady.
Gorzka czekolada zawiera prócz tego witaminy A, D, E i te z grupy B. W jej składzie znajdziemy niacynę, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Niacyna wspiera syntezę hormonów płciowych, reguluje poziom cholesterolu i poprawia kondycję skóry oraz włosów. Dzięki obecności flawonoidów, które też są w czekoladzie, uczymy się lepiej i możemy się bardziej koncentrować. Kto je czekoladę ten ma piękną skórę. To dzięki zawartych w niej antyoksydantów.
Żeby czekolada zadziałała jak lekarstwo, należy spożywać ją regularnie. Wtedy jest naszym sprzymierzeńcem. Ze względu na kaloryczność nie jedzmy jej jednak więcej niż około 5 kostek na dobę. Wtedy będzie wspomagała nasz umysł i serce. A sama w sobie będzie zdrową przekąską i niezawodnym pocieszycielem, w trudnych chwilach.