Właściwości zdrowotne warzyw według ich koloru

Warzywa to podstawa każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Oprócz tego, że są pełne witamin, jednego z głównych źródeł zdrowia dla organizmu, antyoksydantów, minerałów, wody i błonnika, wnoszą do potraw niepowtarzalny i przyjemny kolor. Wielki sekret warzyw tkwi właśnie w ich kolorach. Różne odcienie odpowiadają kombinacjom różnych składników odżywczych i fitochemikaliów, czyli substancji znajdujących się w żywności pochodzenia roślinnego, które odpowiadają za kolor. Każdy z nich ma określone właściwości zdrowotne i może być traktowany jako „etykieta żywieniowa”.

Czerwone warzywa

Czerwona papryka, pomidory, rzodkiewki… Czerwone warzywa są obowiązkowym elementem na stole obiadowym. Te produkty wyróżniają się tym, że są bogate w antocyjany i likopen, związki przeciwutleniające, które nadają im czerwony odcień i pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, problemów z pamięcią, a nawet raka. Poznaj przepis na pyszny krem z czerwonych warzyw: https://www.pikantna.pl/krem-z-czerwonych-warzyw-warto-znac-ten-przepis

Zielone warzywa

Zielony to najczęściej spotykany kolor warzyw, a w supermarkecie możemy znaleźć nieskończoną ilość odmian: brokuły, boćwina, sałata, szpinak, fasola, kapusta, seler? Warzywa te zawdzięczają swój pigment chlorofilowi, dostarczają niewiele kalorii i mają wysoką wartość odżywczą ze względu na bogactwo witamin i minerałów, takich jak magnez. Pomagają dotlenić krew oraz zwiększyć jakość i ilość naszych czerwonych krwinek, oczyszczają i odtruwają organizm, przeciwdziałają starzeniu się i wzmacniają układ odpornościowy.

Białe warzywa

Czosnek, imbir, cebula, kalafior, pieczarki, rzepa, szparagi… Te warzywa są bogate we flawonoidy, takie jak polifenole, które są innym rodzajem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i wypadków sercowo-naczyniowych. Mają też dużą zawartość potasu i magnezu oraz są bogate w błonnik.

Warzywa fioletowe

Bakłażany, buraki, fioletowa kapusta i czerwona kapusta to niektóre z pokarmów o tej charakterystycznej pigmentacji, która dzięki antocyjanom wnosi do potraw kolor i zdrowie. Warzywa te mają liczne korzyści dla organizmu, takie jak profilaktyka nowotworowa, aktywne podtrzymywanie pamięci, zapobieganie problemom układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego oraz opóźnianie procesu starzenia.

Warzywa pomarańczowe

Pomarańczowe warzywa, takie jak dynia, marchew czy pomarańczowa papryka, są bogate w karoteny i karotenoidy. Pokarmy te są doskonałym źródłem witaminy A i C, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zapobiegać chorobom wywołanym przez zarazki, wirusy i bakterie. Przyczyniają się również do dobrego widzenia i zdrowia skóry.